429 install in 69 Fairlane 500 Fastback - Page 3 - 460 Ford Forum
Car Buildup Forum A place to detail your car build and chronicle your progress as you put together your BBF powered vehicle.

User Tag List

 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #31 of 162 (permalink) Old 11-01-2013, 10:13 PM
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
before you do that run the test again an make sure the throttle is wide opena and all plugs are out .... compression should be .~40 psi on the first carnk then somwhat lower after ...turn the engine over 3 rounds pers test and see what you have
pcdimis is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #32 of 162 (permalink) Old 11-02-2013, 08:02 AM
Senior Member
 
ag460torino's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: N.E. OHIO
Posts: 545
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
 
fairlane..... torino

Love your car!!!! Looks a LOT like my 68 Torino, color and all!!!!
ag460torino is offline  
post #33 of 162 (permalink) Old 11-02-2013, 06:21 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Richmond Hill, GA
Posts: 265
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Quote:
Originally Posted by Bigred69 View Post
Not good news. I got home today and installed my new distributor and made everything ready for a test crank. Holy cow, a half a turn the motor fired up and idled. Scared us to death, as we weren't expecting it to just pop off. And run like that. Ran it for 20 or 30 seconds and shut it down. Started checking compression, and that's when the bad news started. I checked number 1 cylinder,150lbs. Number 2 115 lbs. number 3 50 lbs, and it went that way all the way around the motor. I poured oil in the cylinders that were low and the compression jumped to 150 lbs. gonna just yank the heads, pull it down, and start a fresh rebuild.
Quote:
Originally Posted by ag460torino View Post
Love your car!!!! Looks a LOT like my 68 Torino, color and all!!!!
Hell, your car is awesome!!!
Bigred69 is offline  
post #34 of 162 (permalink) Old 11-02-2013, 07:40 PM
Senior Member
 
ag460torino's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: N.E. OHIO
Posts: 545
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
 
twins

That's the funny part. I would rather see a car like yours unmolested..... then, once they have rotted into the ground or been wrapped around a tree...... cut em up! I would never have taken that Torino from stock to where it is now. I have a 68 GTO that is all original sheet metal, floors and trunk included...... and it's a ragtop to boot! It is by no means a show car but it is original and uncut. I could never take that car and put a tube chassis under it! lol.....

That's why I like yours! And I have taught my son and daughter to appreciate the cars that have survived over a drag car or hot rod..... DON'T GET ME WRONG I love what has now been nicknamed "The Beast" by the forum followers and it is a blast to drive. And by next summer should be a whole different car when the tracks open! And the attention it draws is amazing. But I give credit where credit is due and you have a SWEET RIDE...... Would love to have a pic of the two side by side, lol Did someone mention "photoshop", hahaha

Keep up the good work. Can't wait to see that thing sporting some major heavyweight Ford HP!!!!!!!!

I will be keeping tabs
ag460torino is offline  
post #35 of 162 (permalink) Old 11-03-2013, 05:19 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Richmond Hill, GA
Posts: 265
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Well, the news is better this evening. I started the motor and let it idle for about. 25 seconds. It is on my shop floor with no water hooked up . Once I felt it was warm enough ,I removed all spark plugs to check compression again. All cylinders were at 150 plus or minus 3-4 psi. One had 145 , but I figured that wouldmt be a problem. I'm going to go ahead and run the motor the way it is for now. I'm gonna look for a 750 Holley to replace the 600 on there now. Buying an intake from another member here, and found some D0VE heads about an hour away ,rebuilt for $250 . Anyone see any problems with that plan?
Bigred69 is offline  
post #36 of 162 (permalink) Old 11-03-2013, 06:03 PM
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
compression should be ok, you will love the dove heads clean up the exhaust ports to match the gaskets and let her eat!!!!
pcdimis is offline  
post #37 of 162 (permalink) Old 11-03-2013, 06:06 PM
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
what intake are you looking at?
pcdimis is offline  
post #38 of 162 (permalink) Old 11-04-2013, 05:27 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Richmond Hill, GA
Posts: 265
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Quote:
Originally Posted by pcdimis View Post
what intake are you looking at?
Edlebrock street master that Ramair has on the auction block. Should work well, and give me a little clearance for my hood . Man, that blew my mind yesterday. I hooked everything up , and hit the switch, and it didn't go a half of a turn then she just popped off and started idling like it had just mad a trip to the store. I did change out the points distributor and installed a HEI one wire . That thing is hot. One more question, the 600 Holley I have is fairly new, so my question is this. Will that set up basically stock run ok for now with the 600 on it?

Last edited by Bigred69; 11-04-2013 at 05:42 AM.
Bigred69 is offline  
post #39 of 162 (permalink) Old 11-04-2013, 11:01 AM
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
The carb question is a tricky one, someone with more knowledge in this field should chime in shortly but below is what I use to determine if the carb is adequate.
Put a vacuum gage on the intake and see if you have any reading at WOT under load, if the gage is reading vacuum then you probably need to move up a size, if it is zero, pull your plugs and read them then adjust your jet size accordingly.

Again this is my way of doing it, as others will probably have a more accurate method.

The engine should run ok so long as it doesn't lean out, I currently have a 650 on mine and it is basically stock I just moved up the jet size until the plugs looked good and everything else was ok.

Last edited by pcdimis; 11-04-2013 at 11:04 AM. Reason: Re-read the question****
pcdimis is offline  
post #40 of 162 (permalink) Old 11-04-2013, 11:38 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Richmond Hill, GA
Posts: 265
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Quote:
Originally Posted by pcdimis View Post
The carb question is a tricky one, someone with more knowledge in this field should chime in shortly but below is what I use to determine if the carb is adequate.
Put a vacuum gage on the intake and see if you have any reading at WOT under load, if the gage is reading vacuum then you probably need to move up a size, if it is zero, pull your plugs and read them then adjust your jet size accordingly.

Again this is my way of doing it, as others will probably have a more accurate method.

The engine should run ok so long as it doesn't lean out, I currently have a 650 on mine and it is basically stock I just moved up the jet size until the plugs looked good and everything else was ok.

Yep, that is why I'm not sure whether to jet the one I have or get a larger one. I have a leak coming from the throttle plate shaft right now that I need to address before actually running the motor in the car. I will most likely keep this carb ,rebuild it ,and go to a slightly larger jet if need be. Then, later I may upgrade if I decide to install a mild cam. On another note, I could not believe how clean it looked under the intake. Looks like a fresh rebuild in there. I thought I would see at least some gunk and residue after 40 years, you know. I believe someone has been into this motor ,strictly because the timing cover was cracked down low. That tells me someone has either replaced the timing chain or had that cover off for some reason. It looked like they forgot to pull the bottom pan bolts before prying on it..hahaha
Bigred69 is offline  
post #41 of 162 (permalink) Old 11-04-2013, 11:58 AM
Senior Member
 
68montego's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 914
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
I know a couple of people that run 600 cfm carbs on there stock engines. It should be fine. They were only 600 cfm from the factory. I watched ebay and found a 750 holley that was close to me ( in the same town) that I got for $70 because no one bid. The guy had it rebuild and gave me lots of gaskets and seals as extra. Not to bad of a deal and it works great on my 429.

Sent from AutoGuide.com Free App
68montego is offline  
post #42 of 162 (permalink) Old 11-04-2013, 08:21 PM
Senior Member
 
BOSS 429's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: ILL
Posts: 3,125
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 29 Post(s)
 
my 69 fairlane/torino has a stealth has a spacer with a 4150 carb, fits under stock flat hood

factory 429 w/mounts

RICH
CIRCLE (R) 815 712 8738
--------------------------------
815-712-8738
BUY,SELL, or TRADE B B FORD parts
Dynoed or Test ran
CLYINDER HEAD PORTING
COMPLETE ENGINES avb
From STOCK to NOT
BOSS 429 is offline  
post #43 of 162 (permalink) Old 11-04-2013, 11:57 PM
Senior Member
 
68montego's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 914
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
I had a stealth with a 750 holley and it fit under my stock hood with like 1/8" of clearance. But then again I made my own mounts but my oil pan was a 1/4" off the crossmember.

Sent from AutoGuide.com Free App
68montego is offline  
post #44 of 162 (permalink) Old 11-05-2013, 09:35 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Richmond Hill, GA
Posts: 265
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
I just ready n another thread where someone said running Dove heads might be a problem with stock pistons from a 72 with D2VE heads. Am I going to run into problems running that combo?
Bigred69 is offline  
post #45 of 162 (permalink) Old 11-05-2013, 12:05 PM
Senior Member
 
68montego's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 914
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
I don't think there will be a problem. Maybe compression wise but as far as valves hitting I think your good. I'm sure someone will know better than I.

Sent from AutoGuide.com Free App
68montego is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 460 Ford Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome