429 install into 1968 montego wagon - Page 22 - 460 Ford Forum
460 Ford Forum  
Go Back   460 Ford Forum > Tech Topics > Car Buildup Forum

Car Buildup Forum A place to detail your car build and chronicle your progress as you put together your BBF powered vehicle.

460Ford.com is the premier 460 Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #316  
Old 08-05-2013, 04:05 PM
68montego's Avatar
68montego 68montego is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 891
68montego First On Race Day
Default

Alright ill try that. Yeah I am. It starts right up on the first try. Better than a new car lol. Very powerful too. Working on getting some rearend under there to make it quicker. I have one coming up and now that it doesn't overheat I have been driving it everywhere. Swear it gets like 76 miles to the gallon... I drive it like I stole it. but my valve stem seals are bad which need replacing. Its embarrassing when it blows smoke on start up. I meant to ask you how you fan setup went! Got any pictures?

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #317  
Old 08-05-2013, 04:13 PM
Dman64's Avatar
Dman64 Dman64 is online now
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Canada
Posts: 713
Dman64 First On Race Day
Default

You can fix those seals in the off season enjoy it while you can, I like when guys bring their projects to shows.

I have my 3G alternator in and just need to get the fans and relays installed, I went to pick n pull and grabbed al the factory relays and fuses and wiring harnesses for the setup and for the 3G upgrade it cost me $25 for everything. The only thing I need to do is get a core now so I can get my $60 core charge back from Napa. Lol. But I won't make a special trip only of I need something else or feel like hitting the wrecks to see what's in there.

I am in AZ enjoying the heat by the pool right now and will get the fans installed when I get back to Canada. Haven't even been to a car show yet this year, but I have been getting some miles on the new OD trans, I also need to deal with my oil seepage issues as it seems it has good crankcase pressure and I am going to do an air pump catch setup as well. Always something to do. Lol.

D


Sent from AutoGuide.com App
__________________
1964 F100 466 zero decked fuelie 7cc dish pistons, with RHP 2.11 1.65 budget D3 heads, Voodoo cam 219/227, rpm intake, Holley Terminator EFI, MSD Ignition, MSD FORD TFI Distrbutor, 4R70W Trans with Baumann Re-cal kit, US Shift electronic Trans controller with B&M Megashifter, 2500 Dirty Dog Convertor, 3.50 gears with detroit locker.

http://www.flickr.com/photos/36499599@N04/

http://www.youtube.com/watch?v=rbl-v...3&feature=plcp
Reply With Quote Quick reply to this message
  #318  
Old 08-05-2013, 04:44 PM
68montego's Avatar
68montego 68montego is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 891
68montego First On Race Day
Default

Yeah I know I have been enjoying it quite a lot. Ive been to one car show before i put my new fan on and i overheated bad on the way back. Cant wait to take it to the track! Hey that's not bad only $25. Those core charges will get you lol. Wow AZ huh thats a bit far from canada. Enjoying vacation I'm guessing. the desert is wonderful. I've lived in pa all my life. Its been cold here the last couple of days its weird and by cold I mean like 70's maybe 80's but usually its like 95* outside. Yeah I have oil pushing out of my timing cover seal around my crank. Need to set up my egr soon. Another thing that bothers me. My oil also gets dirty really quick. I'm thinking its because of my short drives less than a mile multiple times a day. But so far it runs great and idles so smooth.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #319  
Old 09-02-2013, 10:50 PM
supervel45 supervel45 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 109
supervel45 First On Race Day
Default

Quote:
Originally Posted by CarsByCarl View Post
Pilot hole is in the crank. The splined input on the trans will be the same on all C6's.
Some of the early C6's have a 30-30(I believe this is correct count) spine count shaft that can be put in both directions. Later input shafts have different spine count on each end, so that they can't be installed backwards. If you have one of the old 5 clutch foward drums and the old shaft, keep them together, as the shafts are hard to find now, and be sure to install the long splines to the rear of the transmission.

Last edited by supervel45; 09-02-2013 at 10:56 PM. Reason: add
Reply With Quote Quick reply to this message
  #320  
Old 09-23-2013, 05:27 PM
68montego's Avatar
68montego 68montego is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 891
68montego First On Race Day
Default

Hey guys been awhile to update but anyway car has been running cool and reliable. The other day I decided to check my gas pedal linkage. Well turns out my gas pedal was barely pulling my throttle halfway. So I fixed that and readjusted my kickdown cable. Low and behold the true power of the mighty Ford Big Block came out to play. This whole time I have been driving this thing around doing burnouts and whatnot at HALF THROTTLE!! well I got about twenty minutes of driving and a big Smokey burnout at FULL THROTTLE before my trans I rebuilt early this year died. So now I'm going to pull the trans tomorrow and see what went wrong. My oh my was I surprised to feel how powerful and fast it really was. Holy crap! Can wait to get this 460 built and put in, unfortunately that's put on the back burner til trans is fixed. Anyway ill post up more after I get trans out and apart.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #321  
Old 09-23-2013, 06:42 PM
mp40's Avatar
mp40 mp40 is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Washington State
Posts: 913
mp40 Driving a Ford
Default

DOH! That definitely sucks!

Hopefully, the trans case will be still in good shape.
__________________
1967 Mustang coupe, Mustang II front suspension. W/RV camed, D3VE headed, 460/C6 (soon to be 557 CID w/ported police interceptor heads) out of the box BBC headers(with homemade steel adapters)

Shocktower removal enthusiast.

The race is not over till the Fat Block Ford Sings!

FBHO
Reply With Quote Quick reply to this message
  #322  
Old 09-24-2013, 11:03 AM
SPLUHAR SPLUHAR is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 227
SPLUHAR Driving a Ford
Default

I hate automatics
Reply With Quote Quick reply to this message
  #323  
Old 09-27-2013, 12:03 AM
68montego's Avatar
68montego 68montego is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 891
68montego First On Race Day
Default

Well my ignition died so I ordered aand installed the crane xr-I in my distributor to get rid of those unruly points finally. Hopefully I can get it down to my shop to pull the trans this weekend! I hate automatics too. If I had the money to spare I would put a 4 speed in there believe me.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #324  
Old 09-27-2013, 09:17 AM
SPLUHAR SPLUHAR is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 227
SPLUHAR Driving a Ford
Default

I picked up a 63 390 galaxie 3 speed toploader for $25, a bellhousing & a pedal from a 400m bronco for $15, a flywheel from a 390 for $20, and a shifter for $15, out of craigs list, ebay, local junk yards, etc. I bought a new clutch/pp/to bearing from napa. It's all going in soon. I gotta build a z bar and brackets, and set it all up.

You should put my c6 behind your engine. It's been slipping and dying for 7 years. At one point 5 years ago, it was slipping so bad that I couldn't leave the neighborhood. I put 1/4 cup of brake fluid in it and its been going ever since. It's been flaring pretty bad going into 3rd for 2 years. I just ease off of it to let it shift. I don't baby it otherwise.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #325  
Old 09-27-2013, 01:44 PM
68xr7cat 68xr7cat is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: San Antonio, TX.
Posts: 3,080
68xr7cat Driving a Ford
Default

What happened is you did not set up the modulator and used an unknown valve body, plus is your first time out so your still learning too. I hope that converter is not a Dayco. I'd look at the line pressure, pull the VB, see what the fluid looks like and air check the clutches. Did you bypass the factory cooler and put a new external cooler on?

BTW what exactly is the issue?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #326  
Old 09-27-2013, 04:14 PM
ag460torino's Avatar
ag460torino ag460torino is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: N.E. OHIO
Posts: 533
ag460torino Bleeding Blue
Default fuel milage

Quick question...... AFTER fixing throttle...... were you STILL getting like 76 MPG????? LMAO!!! I'm thinking NOT! LOL!

But fuel mileage is over rated anyways! haha. Before I made changes to Torino I was using aprox 1 1/2 - 2 gals of 114 racing fuel to go from my trailer to sitting in staging lane, heat up tires, make a 1/4 mile pass and back to trailer. So aprox a 1/2 mile round trip. So I don't get MPG....... I get GPM's!! hahaha About 3 gallons for a mile of fun. And it's only 8.50 a gallon! lol

Hope you're having fun with it! I'm buttoning things up and hoping to run tomorrow and Sunday for test and tuning. We will see if I break my best of 12 sec flat and get better fuel mileage to boot!

Have a good weekend! Will let you know what happens
Reply With Quote Quick reply to this message
  #327  
Old 09-27-2013, 05:07 PM
68montego's Avatar
68montego 68montego is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 891
68montego First On Race Day
Default

i installed the crane electronic pickup and low and behold my wagon came to life. finally got rid of those points. anyway yeah a manual trans behind a big block i can only imagine how much fun. i love shifting my v6 truck let alone my wagon which puts my truck to shame lol. but yes i didnt have anything set up when i first put the trans in i.e. kickdown valvebody, modulator. plus it was my first time as well, but it did last a good bit until i unleased the beast that resides under the hood. next time i will have a shift kit in it and modulator already set up with the correct length kickdown cable all ready to go. i drive like i stole it so my 6-7 miles per gallon (which was much better when i just cruised around) is normal lol. hell my truck barely gets 14 mpg putting around in it. anyway i did a have aftermarket cooler and bypassed the factory. line pressure was my one concern and i never checked it. checke everything else tho. the converter is a boss hog converter stock stall. im really excited to see what you run ag460torino. im sure you will whoop 12's ***. well ill be taking the trans out tomorrow and i will post what i find. thanks again and have a great weekend everyone.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #328  
Old 09-27-2013, 10:24 PM
68xr7cat 68xr7cat is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: San Antonio, TX.
Posts: 3,080
68xr7cat Driving a Ford
Default

So what is the transmission doing or should I say NOT doing??? No drive, slipping, etc...

I'd look for a better converter next time. Honestly a stock C-6 should live a long life in your car.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #329  
Old 09-28-2013, 03:45 PM
68montego's Avatar
68montego 68montego is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Downingtown, PA
Posts: 891
68montego First On Race Day
Default

Ok today i drove it to my shop about a mile away from my house. It had almost no reverse. First would slip a little and then grab and go and seemed to shift fine tho. Got it up and trans pan off to find this. Trans is now out and on the floor. I had magnet in the pan and it picked up a lot of stuff.

Sent from AutoGuide.com Free App
Attached Images
File Type: jpg 1380401078186.jpg (85.6 KB, 21 views)
File Type: jpg 1380401087027.jpg (90.7 KB, 19 views)
File Type: jpg 1380401095476.jpg (44.5 KB, 20 views)
File Type: jpg 1380401103658.jpg (66.3 KB, 19 views)
File Type: jpg 1380401112332.jpg (81.5 KB, 18 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #330  
Old 09-28-2013, 04:18 PM
68xr7cat 68xr7cat is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: San Antonio, TX.
Posts: 3,080
68xr7cat Driving a Ford
Default

Something is being gnawed on for sure! That aluminum that looks like paint in the oil is a sign of a failed converter, although given all you have described and how much metal is in the pan my bet is something not right around the low/reverse roller clutch or rear planet.

Plan on a new converter and oil cooler. Take every piston apart and put in new seals. Wash that case real well as the ground up aluminum powder gets into the pores of the case. You want to get it all out or else you will end up a sticking governor after a day or two of running.... Ask me how I know! Hot ATF cleans real well.

BTW did you measure the end play when you originally built the unit?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the 460 Ford Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:31 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.