HELP 1988 Ford F-250 460EFI burning way too rich - 460 Ford Forum
460 Ford Forum  
Go Back   460 Ford Forum > Tech Topics > Engine Tech

Engine Tech A place to discuss all 385-series engine tech and theory.

460Ford.com is the premier 460 Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-10-2011, 06:56 PM
88460EFI 88460EFI is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 7
88460EFI First On Race Day
Default HELP 1988 Ford F-250 460EFI burning way too rich

I need some help on my 88 F-250 Ford 460 with EFI. I recently brought it in because it wouldn't start after someone left the key on in it. The computer was fried so he put a new computer in. When I picked it up it topped out at 30, barely made it up small hills, ran really rough and was puffing black smoke the whole way. It took almost 5 gallons and the drive was only 7 miles. Every once in a while it would start running right but when you would hit a bump it would go back to burning really rich. I don't know what is wrong so I figured I would ask you guys for some ideas on what might be wrong. Thankyou
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-10-2011, 07:59 PM
63bird390 63bird390 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: san antonio
Posts: 27
63bird390 Driving a Ford
Default running rich efi 460

things to check check for

vacuume leaks on intake. get a pressure guage and see how much you have 17-22 is the norm for a stock engine. and if its steady or fluxing all over. make sure there is no cracked lines.


map sensor (if its bad the truck will run bad or not at all)

oxygen sensor

air intake sensor (on intake close to the distrubitor)

coolant temp sensor (on intake as well towar the back driver side)

TFI moduel those can be checked at the local autoparts store

possible not likely IAC ( idle air control valve) can affect it while cold but not so much when the the engine is hot.

either way the eec is getting a bad signal from above or massive vaccume leaks. which tells the eec to lengthen the injector duty cycle. hope this helps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-10-2011, 08:56 PM
Elmore Racing Elmore Racing is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 47
Elmore Racing First On Race Day
Default

fuel preasure regulator could be bad - pull vaccum line off when running and see if gas comes out of reg.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-11-2011, 09:13 AM
bigblok86ranger's Avatar
bigblok86ranger bigblok86ranger is offline
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: Beloit , Wisconsin
Posts: 5,174
bigblok86ranger Spreads the gospal of BBFbigblok86ranger Spreads the gospal of BBFbigblok86ranger Spreads the gospal of BBFbigblok86ranger Spreads the gospal of BBFbigblok86ranger Spreads the gospal of BBFbigblok86ranger Spreads the gospal of BBF
Send a message via Yahoo to bigblok86ranger
Default

I would check TFI module and fuel pressure regulator as they seem most likely. I would swap the TFI with a known good one as I went through similar issue with an 86 F150 last year and the module tested fine so I put a new computer in it and still did the same thing, got mad after spending the money on a new computer and pulled a TFI off a spare distributor I had and solved the problem.
__________________
Eric Millard
bigblok86gt@yahoo.com

528ci of N/A power

Circle R Racing Engines

Trick Chassis
Beloit,WI 53511
608-313-9197

http://www.trickchassis.com/

"LOL, WE DONT RACE DYNOS" Quoted for the truth!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-11-2011, 09:24 AM
lowranger lowranger is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: powell.r. canada
Posts: 11
lowranger First On Race Day
Default

My vote is for the map sensor and check the fuel pressure.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 04-09-2011, 10:01 PM
88460EFI 88460EFI is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 7
88460EFI First On Race Day
Default

where is the fuel pressure regulator?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 04-10-2011, 12:18 AM
A70Maverick A70Maverick is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: WAY up in the U.P. of M.I.
Posts: 849
A70Maverick Driving a Ford
Default

Quote:
Originally Posted by lowranger View Post
My vote is for the map sensor and check the fuel pressure.
X2, or the E.C.T. Sensor is bad (engine coolant temp) stuck to the cold side.
__________________
557ci 70 Maverick, 8.76@153 1.25 60ft.... So far....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 04-10-2011, 10:22 AM
88460EFI 88460EFI is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 7
88460EFI First On Race Day
Default

I replaced the MAP sensor and that didn't help at all. Should I try the fuel pressure regulator next?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 04-10-2011, 10:36 PM
A70Maverick A70Maverick is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: WAY up in the U.P. of M.I.
Posts: 849
A70Maverick Driving a Ford
Default

Pull the vacuum line off of it when the engine is running, and see if there is fuel coming out of it.
__________________
557ci 70 Maverick, 8.76@153 1.25 60ft.... So far....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 04-11-2011, 02:51 PM
429TORQ 429TORQ is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Gibsonburg, Ohio
Posts: 1,431
429TORQ First On Race Day
Default

What about PIP(profile ignition pickup)? I think it's otherwise known as the pickup coil by most people. When I get issues like this I do diagnostics the hard way because I do not have a scan tool.
#1- I check for proper charging system voltage at the battery
#2- I check the engine vacuum, compression, and general engine condition.
#3- I check the power and ground supplies to the ECM
#4- I check EVERY SINGLE ECM input at the ECM AND at the sensor(tps, iac, egr, o2, map, ect, etc.). This method also checks the wiring between the sensors and ecm if you compare the readings at the ecm to the readings at the sensors. I also determine whether the sensors are bad OR reporting incorrectly because the mechanical element they are measuring is messed up.
The ECM is considered faulty after all of the above has been tested and found to be good.
__________________
Aww shoot, I'm getting back in the game again...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11  
Old 04-11-2011, 03:15 PM
crittersf1's Avatar
crittersf1 crittersf1 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: newport NC
Posts: 4,432
crittersf1 Driving a Ford
Send a message via AIM to crittersf1 Send a message via MSN to crittersf1 Send a message via Yahoo to crittersf1
Default

Most likely ECT or pressure regulator.
__________________
If you're not living on the edge you're taking up too much space!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12  
Old 04-11-2011, 06:15 PM
turbo2256b turbo2256b is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: KY, OH, MICH, FLA, IND
Posts: 983
turbo2256b First On Race Day
Default

Possibly the wrong ECM (possibly misslabled if a flashed one
) or a bad one. Worst fuel issues are most likely a bad thermostat.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the 460 Ford Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:10 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.