Hard start (crank)when hot. - 460 Ford Forum
Chilly's Garage A place for non-460 banter.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-23-2007, 08:58 AM Thread Starter
Member
 
F570.RD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: mpls mn
Posts: 177
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Hard start (crank)when hot.

I have two g27 jell cells,mini starter with perminant field magnets,welding cable from batteries to solinoid.When heat soaked it just won't turn over.After the second pass on the car I put a breaker bar the crank bolt and I'm guessing it took 40 -50 footpounds to turn the engine.All 12 battery connections were cleaned prior to loading car up.I installed my spare starter.........nothing.Some feed back would be nice.....Thanks
F570.RD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-23-2007, 11:30 AM
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 414
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
When I was using welding cable, there were some hard starting issues. Someone told me that the many fine wires in welding cable didn't carry current as well as bigger wires SO I bought a kit from Summit and it had maybe 30 wires in it. 0 Gauge I believe. Worked like a champ! At the same time I replaced the ground with the same heavy cable. Good chasis and engine grounds are very important. Try a continuity check from the starter housing (ground) to the negative battery terminal.
the1969fordguyinky is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-23-2007, 02:11 PM Thread Starter
Member
 
F570.RD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: mpls mn
Posts: 177
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Thank you the1969fordguyinky.The welding cable deal is one of the things I heared at the track on Saturday.I would have liked to have run in the eliminator Saturday night,but the car needs to start.... :lol:Any more comments........Hell be mean if ya want.
F570.RD is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 07-24-2007, 06:20 AM
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Deptford N.J.
Posts: 183
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
i had problems like that when i first put my battery in the trunk. i ended up mounting my ground wire in the trunk to one of the 6x6 roll bar plates. and ran a wire off the lower starter bolt to the front 6x6 plate on the floor,and never had problems again.

79 mustang 460, 66 comet 351c 4v 4spd
460stang79 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 460 Ford Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome