302 standard balanced motor and want to make it auto balance - 460 Ford Forum
Chilly's Garage A place for non-460 banter.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 07-29-2007, 10:09 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: glencoe
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
302 standard balanced motor and want to make it auto balance

i have a 89 302 complete engine and it is balanced for a standard tranny and was wondering if i could put a automatic flex plate on it and go with an automatic tranny and be fine, or do i need to have the engine rebalanced. thanks for any help.
fairlane66 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 07-29-2007, 10:14 PM
Senior Member
 
powerstrokeace's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: colorado
Posts: 1,637
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Send a message via MSN to powerstrokeace
All you need to do is get the right flexplate. If and I mean if I'm correct that motor has the 50 oz balance instead if the 28oz balance. and you need to count the number if teeth on the flywheel so you buy the same number of teeth on the flexplate as well.

Ace
powerstrokeace is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 07-29-2007, 11:14 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 3,730
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
std flywheel to aoutmatic balance factor is issue. flywheel tooth count is not a factor. flywheel to bell housing size is
2slow is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 07-30-2007, 07:44 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: fargo, nd
Posts: 1,656
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
 
just get the 50oz imbalance flexplate and youll be fine... starting in i think 1983 they used 50oz imbalance up through the end of the 302. before that was 28oz imbalance. what tranny are you looking to use?

just another dual quad 545 :-)
darrin1999 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 07-30-2007, 06:00 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: glencoe
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
looking to go to a c4
fairlane66 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 460 Ford Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome