2000 Ford Expedition electrical help please!!! - 460 Ford Forum
Chilly's Garage A place for non-460 banter.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 12-26-2007, 05:45 PM Thread Starter
Senior Member
 
ccso640's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Oak Grove, Missouri
Posts: 1,181
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
 
2000 Ford Expedition electrical help please!!!

My moms 2000 Ford Expedition has gone crazy and I'm trying to save money by trying to fix it without having to take it to a dealer. Here's whats going on. With the ignition off and key out it will engage the starter and turn the motor over randomly, radio comes on and off by itself, dome lights come on and off by themself, odometer goes off and on by itself, chime indicator comes on and off randomly, this stuff just started last week for no apparent reason. I replaced the ignition switch but it didn't change anything. No check engine lights either. I'm not a wiring guy so I have no idea what to look for so if you have any ideas please HELP! Thanks in advance! Chris
ccso640 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 12-26-2007, 06:59 PM
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 133
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
sorry you will have to take it to the dealer.

There is is a TSB for this concern. What has happened is the front windshield has developed a leak. The water has entered the cab and has leaked down on to the fuse panel/GEM module.

The repair is replacement of the front windshield and of the GEM module/fuse panel. The module will have to be programmed by use of a WDS which is generally no longer supported by ford. So it will have to be reprogrammed with a PDS or IDS. I have seen the GEM modules so badly damaged by the water that they need to be reprogrammed with "as built data". This information is only available on Ford's QCdealer web site.

Save your money, save yourself the headaches don't put any more parts on the truck and go see the dealer.

Hopefully, what ever type of tech that is left at the dealer will have enough brains to run an OASIS on the truck to find the TSB. If I can remember it off the top of my head, hopefully the dealer will have enough brains to run an OASIS to find this info.
Goingfaster3 is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 12-26-2007, 07:02 PM
Senior Member
 
richter69's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: sniffin' out the procomp threads
Posts: 6,392
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
You can replace the Gem and or fuse box yourself, first look for signs of water intrusion, then go from there. Dont forget to have the windsheild resealed. Common problem.

69 Grande'
P51 headed 563
3070#'s
5.15 @ 134.89
richter69 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 460 Ford Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome